Wednesday, March 9, 2011

Mee Bandung Bayt LAbAn

bahan2nya adalah :

mee kuning

ayam potong kecik2

lada mesin

bwg putih n merah(blend)

kiub ayam

sos tomato,sos cili,sos tiram

limau kasturi/nipis/lemon

sayuran(sawi/salad keras tu/bunga kobis/lobak)ikut suka la nk isi ape

tomato(hiris)

bwg goreng(penambah rsa)

cili merah/hijau(mayang)

garam n myk ler

udang kering(blend)

kentang(rebus dulu,then blend)


cara2nya pula adalah :
1.  panskan myk,tumis bwg,lada mesin

2.  msukkn kiub aym n aym(biar mendidih)

3.  masukkn air sket

4.  pastu msukkn smus jenis sos td

5.  masuk air byk sket(agk2 la nk kuah byk mne)

6.  msuk garam

7.  biar mendidih

8.  masukkn la kentang yg dh blend td dan juge udg kering

9.  pastu msukkn sayur2

10.pastu tabur daun sup(lagi sedap,rasa n bau)

Dah siap!!!
senang jer kn..
ni panduan asas je,thanx kepada cikgu yg telah mengajarkn resepi ni n bg anda yang ingin mencube jangan fix pada resepi ini je,boleh buat ikut kekreatifan masing-masing, 
Renung-renungkan dan selamat memasak..(",)

No comments:

Post a Comment