Monday, March 14, 2011

Tomyam Ayam Bayt Laban



Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah sempat juge memasak untuk hari ini, sudah menjadi kebiasaan tak kira dimana saje bagi student yang tinggal di rumah sewa, pelik sangat lah kalau xmemasak langsung dalam sebulan kan. paling malas pun nasi goreng dah menjadi penyelamat duit elaun yang disimpan untuk bermacam tujuan..


Hari ni kita berkongsi resepi Tomyam Ayam pulak..macam sedap kalau dilihat daripada gambarnya kan. Nak tahu sedap ke tidak, try la gune resepi ni (",)


Bahan-bahannya :-


*Setengah ekor ayam dipotong kecil2
*2 biji bawang besar dihiris bulat
*3 biji bawang putih, bawang putih ni tumbuk je je
*15-20 batang cili padi merah pun tumbuk juge kalau nk pedas lagi, tambah la lagi..
*2 batang serai ketuk dekat hujung nye
*1 sudu besar pes tom yam
*4 helai daun limau purut
*2-3 biji limau nipis (atau buah lemon bagi yg tak jumpe) tapi bukan nk isi buah2 nye sekali, kita nk jus nye je..
*3-4 cawan air
*garam & perasa
*sedikit minyak
*sayuran (kobis,tomato n yang selalu ditambah dalam lauk tomyam ni)


Cara-caranya pula :-



  1. Panaskan minyak dlm periuk sebab kite nak tumis bawang putih hingga wangi 
  2. Masukkan ayam yang dah potong kecil tadi pastu kacau sekali. 
  3. tutup periuk kejap sebab nak bagi jus ayam keluar
  4. Masukkan air pastu bila dah mendidih masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  5. Masuk jugak cili padi, pes tom yam and garam.
  6. Kemudian masukkan sayur-sayur dan biar
  7. Lastly, masukkan jus limau yang dah perah tadi n kacau2 sambil tutupkan api dapur.


ha,,simple dan senang kan..cube lah buat..kalau nak taw sedap ke tidak, tomyam ni kene rase pedas sikit,masam sikit dan wangi..renung-renungkan dan selamat memasak (",)...

No comments:

Post a Comment